Közösségi információ

Az egyszerűsített foglalkoztatás mellett kampányol a NAV

Az egyszerűsített foglalkoztatás évről évre egyre népszerűbb, hiszen a bejelentése egyszerű, az adó mértéke kedvező és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkák esetén.

2014.11.04 08:45ma.hu

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony:

* mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára,
* alkalmi munkára, illetve
* filmipari statiszta tevékenységre.

Mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunka esetén azonos felek között létesített munkaviszony egy naptári éven belül legfeljebb 120 nap lehet. Az alkalmi munkára vonatkozó szabályok szerint a munkavállaló ugyanazzal a munkáltatóval

*összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és
* egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és
* egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig állhat

határozott időre szóló munkaviszonyban.
Filmipari statisztaként történő foglalkoztatás esetén nincs időkorlát.

Bejelentési kötelezettség:

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létrejött munkaviszony a munkáltató bejelentésével keletkezik, melyet a munkába állást megelőző napon, de legkésőbb a munkába állás napján a munka megkezdéséig kell a NAV felé teljesíteni.
A munkáltató a bejelentést - választása szerint – teljesítheti:

* elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül a 14T1042E jelű bejelentő és változás-bejelentő lapon, vagy
* telefonon keresztül a 185-ös telefonszámon.


Bevallási kötelezettség:

A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő bevallási kötelezettségét havonta a ’08-as nyomtatványon köteles teljesíteni a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig, és a közterheket is eddig a határidőig kell megfizetni.
Amennyiben a munkáltató nem kötelezett elektronikus bevallás benyújtására, akkor bevallást a 08E nyomtatványon, papír alapon teljesítheti.
Az idénymunka esetén keletkező, a munkáltató által fizetett közteher összege:

* turisztikai és mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint, /nap/fő,
* alkalmi munka után 1000 forint/nap/fő,
* filmipari statiszták alkalmi munkája esetén 3000 forint/nap/fő.

A munkáltató a közteher megfizetésével mentesül a szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az adóelőleg-levonási kötelezettség alól.
A természetes személynek nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételéből, kivéve, ha az ilyen módon szerzett bevétel meghaladja a mentesített keretösszeget, vagy az adóévben más adóköteles jövedelme is volt.
A mentesített keretösszeg könnyen kiszámítható: a foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (2014-ben 4.670,- Ft). A filmipari statisztaként végzett alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani.

Társadalombiztosítás:

Az egyszerűsített módon foglalkoztatott munkavállaló nem minősül biztosítottnak, csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. A nyugellátás számításának alapja napi 500 forint közteher esetén 1370 forint/nap, napi 1000 forint vagy azt meghaladó közteher esetén 2740 forint/nap - közli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.