Elkapták a könyvelő házaspárt

Étolajban és cukorban utaztak - milliárdos áfacsalást tárt fel a NAV

Egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okozott a költségvetésnek egy szegedi könyvelő. Az adóhatóság nyomozói elfogásakor négy, cukorral és étolajjal teli kamiont lefoglaltak.

2014.10.30 08:47Havariapress

Tíz hónapos előkészítő munka eredményeként sikerült azonosítani egy könyvelő-házaspár vezette adóminimalizáló elkövetői kört, akik egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okoztak a költségvetésnek.

Az akció napján a pénzügyi nyomozók három kamion cukrot és egy kamion étolajat foglaltak le. Az észak-alföldi régióban három év alatt ez a huszonnegyedik olyan körbeszámlázásos technikával dolgozó bűnszervezet, amelyet leleplezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A szegedi könyvelőnő és férje irányítása alatt álló szerb cégvezetők étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Horvátországból és Szlovákiából, majd több magyar strómancégen keresztül multinacionális vállalatoknak értékesítették.

A jól ismert módszer szerint a Kunhegyesre és Szegedre bejegyzett vállalkozások a nettó áron beszerzett import árut már áfával növelt áron adták tovább a láncolat következő tagjának, míg könyvelésükben a vásárlást belföldi beszerzésnek tűntették fel, az értékesítésből származó bevétel után pedig nem fizettek adót.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei adórevizorok jelzése alapján indult nyomozás során 60 nyomozó 15 helyszínen tartott házkutatást, a könyvelő- és ügyvédi irodákban egyaránt. Adórevizorok és informatikus szakemberek segítségével könyvelési iratokat foglaltak le, és számítógépes adatmentéseket végeztek.

A pénzügyi nyomozók elsőként a könyvelőnőt és házastársát hallgatták ki gyanúsítottként különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

A Szolnoki Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. Bankszámláikat zárolták. A közúton zajló ellenőrzéseknek köszönhetően három kamion cukor és egy kamion étolaj már nem ért célba. A szállítmányokat a nyomozók lefoglalták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.