Átsorolódás

NAV: Az egyetemisták is számítanak

Ha a gyermek felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, szüleinek már nem jár utána a családi pótlék. Azonban ha van olyan tagja a családnak, aki után továbbra is jár a kedvezmény, az egyetemistát is figyelembe kell venni az összeg megállapításakor.

2014.10.25 09:31ma.hu
Katt a képre a számításhoz (kép: NAV)

Ez a családi kedvezményre is vonatkozik. A felsőfokon tanuló diák az eltartott kedvezményezett kategóriából a kedvezményezettek közé sorolódik - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közösségi oldalán.

A felsőoktatásban tanuló gyermeknek is lehet jelentősége a családi kedvezmény igénybevételénél, ha a szülőknek még két olyan eltartott gyermeke is van, akik után családi pótlékra jogosultak, és ezáltal a családi kedvezmény szempontjából e két gyermek kedvezményezett eltartottnak minősül. Ebben az esetben a családi kedvezmény havi mértéke ugyanis 206 250 forint, amely a két kedvezményezett eltartott után igényelhető, vagyis 412 500 forint adóalap-kedvezmény vehető igénybe.

A NAV honlapján megtalálható családikedvezmény-kalkulátor segít a számolásban.

A változás miatt új adóelőleg-nyilatkozatot kell adni a munkáltatónak, illetve a kifizetőnek, hogy az adóelőleg levonásakor már figyelembe vegye az új helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.