Csak papíron létezett a gondozás

Alapítványos csalókat leplezett le a NAV

Egy pécsi házaspár hozta létre és működtette azt az alapítványt, amely 151 idős, egyedülálló, rossz egészségügyi állapotban lévő ember házi gondozásához igényelt állami hozzájárulást a Magyar Államkincstártól.

2014.08.21 09:29Havariapress
freedigitalphotos.net/arztsamui

A csaló szervezet mintegy 13 millió forint támogatásban részesült, de - a gyanú szerint - 80 gondozott esetében egyáltalán nem, vagy csak részben fordította ellátásra az igényelt összeget - tudta meg a HavariaPress.

A támogatások igénybevételének jogosságát vizsgáló ellenőrzéssorozat kapcsán bukott ki, hogy a pécsi székhelyű alapítvány valótlan tartalmú dokumentumokat felhasználva nyújtotta be igényléseit a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságához. Ezt követően indított büntetőeljárást a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A gyanú szerint az alapítvány 80 gondozott esetében egyáltalán nem, vagy csak részben fordította ellátásra az igényelt összeget. A legtöbb esetben papíron leigazolták a heti többszöri helyszíni ellátást, amit a betegek és rászorulók valójában csak néhány esetben, vagy egyáltalán nem kaptak meg.

Ezt tetézték azzal, hogy az alapítvány több esetben nem beazonosítható, vagy már elhunyt idős beteget szerepeltetett a segítségnyújtás alanyaként.

A gyanúsítottak költségvetési csalás miatt akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak. Feltehetően ettől annyira megijedt a házaspár férfi tagja, hogy a gyanúsítás közlését követően eltűnt. Jelenleg is szökésben van, ellene elfogatóparancs van érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.