Jogszabály

Különadó: a NAV kivár

A 98 százalékos különadó visszaigénylésének módjáról az erről szóló döntést rögzítő jogszabály hatálybalépése után tud tájékoztatást nyújtani a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV)

2014.08.18 17:48MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/hywards

A NAV a jogszabály megalkotásáig érdemi döntést nem hoz.

Az adóhivatal azt is közölte, hogy 2014. július 29-ig 275 különadóval érintett önellenőrzés érkezett, ezek közül ötöt hibásan töltöttek ki és nyújtottak be, a javításuk folyamatban van. A további 270 önellenőrzési bevallás feldolgozása megtörtént, az ellenőrzésre történő kiválasztás, az ellenőrzések lefolytatása folyamatban van, eddig 180 ellenőrzés elrendelése történt meg, azonban egyetlen első fokú határozatot sem adott ki a NAV.

A 98 százalékos különadó személyi jövedelemadóval és egészségbiztosítási járulékkal csökkentett összege jár vissza az adózóknak a kormány júliusi döntése értelmében.

Kurucz Éva kormányszóvivő július 9-én az MTI-nek elmondta: a baloldali kormányok hatalmas összegű és indokolatlan végkielégítéseket osztottak ki az akkori vezetőknek. Mindez joggal sértette a magyar emberek igazságérzetét, ezért az Országgyűlés 2010-ben a kormány javaslatára a 98 százalékos különadó bevezetéséről döntött.

A strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság későbbi döntése alapján ugyanakkor a különadó az adózónak visszajár. A 2 millió forint feletti végkielégítéseket terhelte a törvény a 98 százalékos különadóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.