Pénzügyi nyomozók akcióban

A Seychelle-szigeteket is "megjárt" ingatlanokat zároltak

Megpróbálta kimenteni cége vagyontárgyai közül a társaság Balaton parti és szegedi ingatlanjait; ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

2014.08.12 17:35MTI
Fogadjunk, nem látta még! Így néz ki a Seychelle-szigetek (forrás: Wikipedia)

A szegedi férfi a gyanú szerint egy főként takarmánybúza kereskedelemmel foglalkozó céget irányított, annak a tulajdonában volt egy szegedi és egy Balaton parti ingatlan. A kft. nevében olyan szerződést kötöttek, amely szerint csaknem 200 millió forint értékű repcemagot szállítanak szűk két hónap alatt egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek. A teljesítés meghiúsulása esetére 3-25 százalékig terjedő kötbért kötöttek ki.

Mivel a kft. csak takarmánybúzával kereskedett, repcemaggal nem rendelkezett, sőt nem is vásárolt, a szerződést nem tudta teljesíteni. Így életbe léphetett a szerződés kötbérre vonatkozó passzusa, amelyből a legmagasabb százalékot határozták meg. A magyar cégnek a teljesítés elmaradása miatt így több mint 46 millió forintos kötbért kellett fizetnie a külföldinek.

Az offshore cég a követeléséhez fűződő jogait egy dollárért adta tovább egy másik, a férfihez köthető offshore cégnek, majd engedményezte a felesége nevén lévő magyar kft.-re. Mivel pénzzel nem rendelkezett, ingatlanjait adta tartozása fejében. Ezzel a "kis csavarral" az ingatlanok végül a "családban maradtak".

Az ingatlanokat eredetileg birtokló gazdasági társaság időközben adó- és egyéb tartozásokat halmozott fel, és mivel vagyona nem volt, felszámolás alá került. A nyomozás feltárta, hogy a szóban forgó összes szerződés színlelt szerződés, és a férfinek az volt a célja, hogy az ingatlanokat kivonja a kft. vagyontárgyai közül. A furfangos üzlet azonban megbukott, a pénzügyi nyomozók a 40 millió forint értékű ingatlanokat zárolták, ennek köszönhetően a hitelezői igények teljes mértékben megtérülhetnek.

Az ügyben a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal élnek a Szegedi Járási Ügyészségnél. A csődbűncselekmény és számvitel rendjének megsértése megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatott férfivel szemben a törvény akár öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi - ismerteti az adóhatóság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.