EU-ítélet

NGM: a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetésről

Az Európai Bíróság tagállami hatáskörbe utalta a korábban az uniós joggal ellentétesnek bizonyult áfa-visszatartás miatti késedelmi kamatról való rendelkezést.

2014.08.08 11:24MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, az EU bíróság csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése után emlékeztetett arra, hogy a luxembourgi bíróság 2011 nyarán mondta ki: az uniós joggal nem összeegyeztethető a magyar áfa-szabályozásnak az az előírása, amely szerint nem lehet visszatéríteni az áfát a ki nem fizetett beszerzések után.

A kormány az ítélet nyomán az áfa-visszatérítésekre gyors és rugalmas eljárási szabályokat dolgozott ki, valamint hatályon kívül helyezte az áfa-törvény vonatkozó rendelkezéseit.

Az unió által kifogásolt áfa-szabály hatályon kívül helyezését követően egy magyar cég a korábban vissza nem igényelhető áfa-összegek után késedelmi kamat kiutalását kérte az adóhatóságtól. Az ügy a magyar bíróság elé került, amely előzetes döntéshozatal céljából megkereste az EU bíróságát. A luxembourgi testület csütörtökön nyilvánosságra hozott végzésében elvi jelleggel úgy foglalt állást, hogy egyes adóalanyok esetében, amelyek - a folytonos görgetés következtében - ésszerű határidőn túl jutottak a visszaigényelhető áfához, jár késedelmi kamat - írta az NGM.

Ugyanakkor a gazdasági tárca megjegyezte, hogy a felterjesztett ügy kapcsán az Európai Bíróság a kamatfizetés feltételeinek és a kamatszámítás módjának meghatározását tagállami hatáskörbe utalta, így a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetés feltételeinek fennállásáról, illetve esetleges mértékéről.

Az autóalkatrészeket gyártó Delphi Hungary ügye jutott el az európai testülethez, miután a cég nem kapta meg az adóhatóságtól az általa igényelt késedelmi kamatot. Az ügyben eljáró szombathelyi bíróság kérte az Európai Bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kamatfizetés lehetőségét kizáró magyar gyakorlat összhangban van-e az uniós joggal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.