NAV-nyomozók

160 millióval rövidítették meg az államot az adócsaló munkaerő-közvetítők

A kiközvetített szolgáltatás bevételeit egy strómanok által vezetett céghálózathoz utalták, majd innen a bevételek tovább kerültek szintén saját érdekeltségű cégekhez.

2014.07.25 09:52MTI

Adócsaló munkaerő-közvetítőket fogtak el az adóhatóság nyomozói Közép-Dunántúlon, a bűnszervezet több mint 160 millió forint adót csalt el - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénteken.

A cégek a kiközvetített szolgáltatás bevételeit egy strómanok által vezetett céghálózathoz utalták, majd innen a bevételek tovább kerültek szintén saját érdekeltségű cégekhez. A bevételeket könyvelésükben, adóbevallásukban nem szerepeltették, a beérkező utalásokat a tulajdonosok készpénzben felvették. A cégláncolat más cégeinél fiktív számlák becsatolásával csökkentették az adóbevételt.

A kiközvetített munkavállalók őrzés-védelemmel, takarítással foglalkoztak, őket nem jelentették be, utánuk járulékot nem fizettek.

A NAV pénzügyi nyomozói összesen 31 helyszínen tartottak házkutatást, könyvelési anyagokat, telefonokat, számlázásra használt számítástechnikai eszközöket foglaltak le.

A céghálózat tatabányai irányítóitól 29 millió forint készpénzt, csaknem 3 millió forint értékű aranyékszert és órákat, valamint 21,5 millió forint értékben személygépkocsikat foglaltak le.

A NAV nyomozói nyolc gyanúsítottak állítottak elő, ötöt őrizetbe vettek, közülük hármat a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt az elkövetők akár 20 év szabadságvesztésre is számíthatnak - közölte a NAV.

A régióban egyébként az idén másodszorra csaptak le a NAV munkatársai olyan bűnözői csoportra, amely munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.