Eredményes adócsökkentés

170 milliárd forintot hagyott a cégeknél a munkahelyvédelmi akció

Egyre több embernek segít a munkahelyvédelmi akció, a másfél éve élő adóügyi intézkedés ma már az állások ötödének megőrzésében játszik érdemi szerepet.

2014.07.17 08:02ma.hu
freedigitalphotos.net/anankkml

Másfél év alatt 170 milliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál a munkahelyvédelmi akció.

Az intézkedés a szaktárca helyettes államtitkára szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb adócsökkentéseként értelmezhető. Pankucsi Zoltán jelezte, a már 850 ezer ember állását megóvó lehetőség egyszerre segíti a gazdasági növekedést és a feketefoglalkoztatás visszaszorítását.

Egyre több embernek segít a munkahelyvédelmi akció, a másfél éve élő adóügyi intézkedés ma már az állások ötödének megőrzésében játszik érdemi szerepet – mondta a Magyar Nemzetnek a friss adatokról a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára.

Pankucsi Zoltán ismertette, az adószabályok révén májusban 850 ezer munkavállaló megélhetésének garantálásához járult hozzá az állam. Az érték tavaly decemberben még nem érte el a 740 ezret.

– Az emelkedő adatok egyértelműen bizonyítják, hogy ez a lehetőség a munkahelyteremtéshez és -megőrzéshez sikeres megoldást ad – fogalmazott a minisztérium szakembere.

Jelezte, kétségtelen előny az is, hogy a munkáltatónak járó adókedvezmények a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok munkában maradását segítik.

A munkahelyvédelmi akció ugyanis azoknak a gazdasági szereplőknek ad enyhítést, amelyek 25 évesnél fiatalabb, 55 évesnél idősebb dolgozót, kisgyermekes szülőt, tartósan állást kereső polgárt alkalmaznak, esetleg szakképzettséget nem igénylő munkakörbe vesznek fel embert.

Pankucsi Zoltán arról beszélt: a munkahelyvédelmi akció voltaképpen nem más, mint egyfajta nagyarányú adócsökkentés az állásokat teremtő és megtartó cégek számára.

– Mindezt jól bizonyítja – tette hozzá –, hogy tavaly több mint 115 milliárd forint maradt az érintett vállalkozói szféránál, idén pedig – januártól májusig – további 55 milliárd. – Az összeg alkalmas lehet rá, hogy a gazdasági szereplők növeljék piaci szerepüket, versenyképességüket.

Bővítsék kapacitásukat, emeljék dolgozóik létszámát, netán újszerű megoldásokat alakítsanak ki, vagy megpróbálkozzanak azzal, hogy új piacokon jelennek meg termékeikkel, szolgáltatásukkal – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hozzáfűzte: a munkahelyvédelmi akció tehát egyszerre alapozhatja meg a további gazdasági növekedést, s fokozhatja a munkahelyek számának emelkedését. E két tényező persze összefügg egymással. A szakember harmadik, ám igen fontos elemként a gazdaság tisztulását említette meg. Adókedvezményt ugyanis csak akkor lehet igénybe venni, ha a munkavállalókat szabályszerűen bejelentik.

– Ez pedig – jegyezte meg – rendkívül lényeges lehet a nyugdíj előtt álló embereknek éppúgy, mint a pályájukat elkezdő fiataloknak vagy a kisgyermeket nevelő szülőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.