90 napra

Magyarországról blokkolni próbáltak két online fogadási oldalt

Valószínűleg 90 napos időtartamra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elrendelte a Bet-at-home.com és a Betclic.com oldalak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét.

2014.07.13 16:29ma.hu

A NAV eddig már 8 domain alatt fellelhető, engedély nélküli szerencsejáték-szervezéssel érintett honlap ideiglenes blokkolásáról szóló határozatot hozott. A fenti két oldal vagy sem töltődik be, vagy az alábbi szöveg jelenik meg rajtuk:

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a felhasználót, hogy a jelen honlapon közzétett tartalom, mint elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1858447690 számú határozatával, 90 napos időtartamra elrendelte. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésére tiltott szerencsejáték szervezés miatt került sor. Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel elrendelésének jogalapja a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 2. § (2) bekezdése, 37. § 14. pontja, illetve 36/G. § (1) bekezdése.

Elérhető a https://hu.betclic.biz/ oldal

Nem minden domain variánst tiltottak le, https://hu.betclic.biz/ oldal például még működik a cikk írásának pillanatában, így valószínűleg nem IP-címmel vagy tartalomszűrővel zárják ki a hozzáférhetetlen oldalakat, hanem úgy tűnik URL-lel, domain névvel (DNS) alapon. Ez megnyugtató, hogy nem megy át mindenkinek az internetezése egy tartalomszűrőn.

Az sem segít az eredeti oldalak elérésén, ha külföldi ingyenes DNS-szervert állítunk be DNS-szervernek saját hálózatunkban, legalábbis nekünk nem sikerült. De külföldi proxy szerverekkel az oldalak elérhetőek, ám ilyennel az átlag felhasználó úgy sem fog próbálkozni. Arról nincs információnk, hogy az éppen külföldön tartózkodó, de roamingoló (tehát külföldről, mindazonáltal hazai IP-címről indított) forgalmakat is blokkolja e az internetszolgáltató, illetve a hazánkban tartózkodó külföldiek, ha roamingolnak, elérik e a nevezett oldalakat.

Bár Magyarországon a jogszabályok szerint csak az arra jogosultak, jelenleg csak a Szerencsejáték Zrt. jogosult online szerencsejáték szervezésére, reklámra lapunknál nulla forintot költött hirdetésekre, ellentétben a fenti oldalakkal. A törvényalkotó csak a tiltással foglalkozott, azzal nem, hogy az állami monopóliummal rendelkező társaság kivegye részét a piaci szereplők közötti arányos reklámköltésből is. Ezzel is lehetőséget adott arra, hogy azokat a tartalmakat támogassa, melyeket akar, és ne támogassa azokat, melyeket nem akar.

Ha éppen külföldön van és roamingol, várjuk észrevételét Facebook-kommentben, hogy eléri e a nevezett portálokat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.