Kata, kiva

60 milliárd forinttal fizetnek több adót a kis cégek a kelleténél

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetők tábora azért zsugorodott: a március végén rögzített adatok szerint számuk nem érte el a 45 ezret.

2014.07.11 08:58MTI

Nagyjából hatvanmilliárd forintról mondanak le csak az idén a vállalkozások azzal, hogy az alacsonyabb terhet jelentő új adónemek helyett a régebbi szabályokat követik - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkár a lapnak elmondta: a várnál kevesebben éltek a legális "adócsökkentés" lehetőségével.

Példaként említette, hogy májusban a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint 88 ezer gazdasági szereplő adózott, a tavalyi esztendő vége óta 13 ezren csatlakoztak az adónemhez. Szerinte a katások száma a következő időszakban bizonyosan emelkedik majd, mert az év elején számos könnyítést hozó rendelkezés lépett életbe.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetők tábora zsugorodott, a március végén rögzített adatok szerint számuk nem érte el a 45 ezret, ez a szám a múlt év elején nagyjából 53 ezer volt.

A kisvállalati adó (kiva) statisztikája nem mutat különösebb változást, jó ideje 7-8 ezer között mozog az adózási módszerhez tartozók táborának nagysága - írja a Magyar Nemzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.