Vendéglátós barátjának adott információkat

Hivatali visszaélés miatt áll bíróság elé az adóellenőr

Vendéglátós barátjának adott információkat adóellenőrzésekről az a revizorként dolgozó férfi, akinek a büntetőpere pénteken kezdődött meg a Szolnoki Törvényszéken.

2014.06.20 17:20MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

A vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőre volt. A vádirat szerint a heti ütemtervek alapján részletes ismeretekkel rendelkezett a közvetlen munkatársai által tervezett adóellenőrzések időpontjairól, helyszíneiről, az adóellenőr párosokról, valamint a rendőrség, illetve a vámjárőrök közreműködésével tervezett akciókról.

A vádlott baráti viszonyban állt egy vállalkozóval, aki az abádszalóki Tisza-tó strandon palacsintázót üzemeltetett, és 2012 nyarán - a tervezett ellenőrzések előtt - átadott neki egy, a megyei adóigazgatóság operatív ellenőrzési osztályán dolgozó adóellenőrök nevét és fényképét tartalmazó tablóképet, hogy felismerhesse a revizorokat.

A vádlott 2012. augusztus 3-án Szolnokról felhívta a barátját, és elmondta neki, hogy a revizorok aznap a délutáni és az esti órákban, valamint a következő napon ellenőrzik az ő vállalkozását is.

Mindezt annak tudatában tette, hogy barátja a várható ellenőrzésről tájékoztathatja a strand területén dolgozó többi vállalkozót. Másnap közölte azt is, hogy a strand egész területén csupán egy revizorpáros végez ellenőrzést. A revizor más esetben azt jelezte a vállalkozónak, hogy nem kell adóellenőrzéstől tartania.

A jelenleg munkanélküli, közgazdász végzettségű vádlott a bíróság előtt elismerte, hogy telefonon információkat adott a barátjának. Azzal védekezett, hogy a NAV honlapján és ezáltal médiában is megjelentek hírek a nyári adóellenőrzésekről.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy telefonját hónapokon át lehallgatták. A büntetőper szeptember 14-én tanúmeghallgatással folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.