Vádat emeltek a bűnszervezet ellen

Több százmillió forintos adócsalás

A bűnszervezethez kapcsolódott egy szegedi ügyvéd is, aki egyrészt a gazdasági társaságok fantomizálásában segédkezett, esetenként pedig képviselője is volt a cégek köré telepített off-shore társaságoknak.

2014.06.18 08:55MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Több száz millió forintos adócsalással vádol a Csongrád Megyei Főügyészség egy mártélyi vállalkozót és társait, köztük egy szegedi ügyvédet – tájékoztatta a vádhatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, hogy a vád szerint a vállalkozó 2008 és 2011 között az általa, illetve megbízottai által irányított cégek könyvelésében felhasznált fiktív számlák segítségével 127 millió forint forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul, 310 millió forint visszaigénylésére pedig kísérletet tett, de ezt már az adóhatóság munkatársai meghiúsították.

A vádhatóság szerint a bűncselekmény-sorozatban a vállalkozó mellett részt vett házastársa, valamint egy ismert magyarországi gazdasági társaság gazdasági és pénzügyi vezetője is. A bűnszervezet nemcsak az állami költségvetésnek, hanem a gazdasági társaságnak is kárt okozott, mintegy 215 millió forint értékben.

A bűnszervezethez kapcsolódott egy szegedi ügyvéd is, aki egyrészt a gazdasági társaságok fantomizálásában segédkezett, esetenként pedig képviselője is volt a cégek köré telepített off-shore társaságoknak.

A fantomizálási folyamat végén a gazdasági társaságok ukrán állampolgárokhoz kerültek. A főügyészség a bűnszervezetben részt vevő vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és csalással, valamint közokirat-hamisítással, az ügyvédet pedig kilenc rendbeli közokirat-hamisítással vádolja.

A bűnszervezet tevékenységében közreműködő három vádlottra fegyházbüntetés kiszabását indítványozták, a feltételes szabadság lehetőségének kizárásával, az ügyvédre pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és foglalkozástól eltiltást javasol – tudatta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.