Júliustól

3 régióban csökken, vagy megszűnik a fejlesztési adókedvezmény

Július elsejétől az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott tervek alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, illetve állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban.

2014.06.06 15:08MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Június 30-áig még a korábbi, 2007-2013-as fejlesztési időszakra vonatkozó támogatási térképet kell alkalmazni. Július elsejétől a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kiemelte, hogy a legjelentősebb a változás a Közép-Magyarország régióban: itt a korábbi 30 százalék - Budapest esetén 10 százalék - helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken, azaz alapesetben nem vehető igénybe támogatás.

A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással.

A fejlesztési térkép módosításai következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint.

A közlemény idézi Hegedüs Sándort, az RSM DTM Zrt. adóüzletág-vezető partnerét, aki elmondta: különösen a Pest Megye térségében, illetve Budapesten beruházni szándékozók számára javasolt még az előttünk álló egy hónapot kihasználni arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket bejelentsék a nemzetgazdasági tárca felé, hogy beruházásaikra igénybe tudják venni a kedvezményt.

Ismertetésük szerint 4 régióban - Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban - nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető.

A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra csökken, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők.

Hegedüs Sándor szerint különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió úgynevezett nem támogatott területén, hiszen itt egy benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek, még ha korlátozott mértékben is, adókedvezményben.

További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozások számára, hogy az 500 millió forintot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20-szal szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fővel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehető igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány.

Az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgynevezett új gazdasági tevékenységet eredményező induló beruházáshoz, továbbá meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt - mondta Hegedüs Sándor.

Mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

A támogatási program alapvető célja az unión belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek fejlődésének elősegítésével. Az Európai Bizottság iránymutatása szerint a tagországok azon régiói jogosultak elsődlegesen támogatásra, amelyek egy főre jutó GDP-je nem haladja meg az uniós átlag 75 százalékát.

Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada. Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl esetén maradt a kiemelten magas, 50 százalékos mértékű támogathatóság, mivel ott az egy főre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 45 százalékát sem.

Lehetőség van további, viszonylag hátrányos régiók kijelölésére is, amennyiben e térségek megfelelnek bizonyos feltételeknek, vagy a teljes népességi arányra vonatkozó korlátnak.

Így juthatnak támogatáshoz és egyben fejlesztési adókedvezményhez a Közép Magyarország régió kijelölt települései, illetve vállalkozásai a 2014. július elseje és 2020. december 31-e közötti időszakban - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.