Egyre többen hagyják a hivatalra a bevallást

Megkezdték az egyszerűsített bevallások postázását

Az idén több mint 350 ezren bízták meg személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével a NAV-ot.

2014.04.19 12:45MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte az egyszerűsített bevallások postázását, csaknem tízezren - akik ügyfélkapun keresztül küldték be nyilatkozatukat - elektronikusan a tárhelyükre, a többiek tértivevényes küldeményként, postai úton kapják meg 2014. április 30-ig.

Az idén több mint 350 ezren bízták meg személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével a NAV-ot, amely végül az érvényes nyilatkozatok és munkáltatói/kifizetői adatszolgáltatások alapján több mint 325 ezer adózónak készítette el - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett adatokból.

Tavaly több mint 288 ezren, tavalyelőtt pedig több mint 231 ezren választották ezt a bevallási módot. A növekedésben vélhetően szerepet játszott, hogy könnyebb lett az egyszerűsített bevallással kapcsolatos adminisztráció: a múlt év óta az adózóknak nem kell visszaküldeniük a nyilatkozatuk alapján elkészített bevallásajánlatot, ha tartalmával egyetértenek, így az ajánlat egyben bevallásnak minősül.

Az adózónak az egyszerűsített bevallás kézhezvételét követően össze kell hasonlítania a bevallásban szereplő adatokat az igazolásain szereplő adatokkal. Aki nem talál eltérést, annak nincs további teendője. Aki azonban módosítja a bevallás adatait, vagy - üres sorok esetén - kiegészíti, annak május 20-áig vissza kell küldenie bevallását az állami adóhatóságnak. Javítás esetén a számításokat nem kell újra elvégezni, ezt megteszi a NAV, és erről június 20-áig levélben értesítést is küld.

Az adót május 20-áig kell leróni. Ha az adózó a bevallását módosítva visszaküldi, és ezáltal fizetendő adója mutatkozik, az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetnie az adót.

A visszaigényelhető adót május 20-ától vagy a javításról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki a NAV.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.