Automatikusan senki sem kapja vissza a pénzt

Hatályon kívül a 98 százalékos különadó

Vissza kell fizetni a 98 százalékos különadót, döntött egy érintett keresete alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

2014.04.12 09:25MTI
Forrás: Wikipedia

A Népszabadság szombati számában Soós Andrea, a felperes ügyvédje elmondta, hogy a keresetet az Alkotmánybíróság februári döntésére alapozta, amely kimondta: a különadó nemzetközi szerződésekbe és az uniós jogba ütközik, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság három hasonló tartalmú ítéletére.

A pénteki bírósági döntésből az ügyvéd szerint az is következik, hogy a végkielégítést sújtó különadót teljes egészében vissza kell fizetni, vagyis abból nem vonható le az általános szabályok szerinti adó sem.

Soós Andrea ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az AB határozata ellenére automatikusan senki sem kapja vissza a pénzt, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vissza kell igényelni, mégpedig az AB határozatának kihirdetésétől számított 180 napon belül.

Visszaigénylés esetén kamat nem kérhető, de külön eljárásban azt is lehet érni - tette hozzá.

Az ügyvéd megjegyezte azt is, hogy a pénteki ítélet jogerős, de elvileg elképzelhető, hogy a NAV rendkívüli perorvoslatot kezdeményez a Kúriánál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.