Leleplezték a bűnszervezetet

Áfacsalás hatmilliárd forintnyi édességgel

Lelepleztek egy hatmilliárd forintnyi édességgel kereskedő bűnszervezetet. Tagjait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják.

2014.03.26 09:45MTI
freedigitalphotos.net

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy 40 éves Pest megyei férfi ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet szerzett be nagy tételben az Európai Unió más tagállamaiból.

Társaival együtt kialakított egy tizenöt gazdasági társaságból álló bűnszervezetet, amelyet ő irányított.

A behozott édességet olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, amelyeknél az áru a valóságban nem jelent meg, és amelyek aztán áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az édességeket valójában a két raktáráruházhoz szállították, eltitkolták uniós eredetüket, és fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező árú termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban. Ilyen módon több mint hatmilliárd forint értékű édesség érkezett az áruházakhoz.

A pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök negyven helyszínen foglalták le a bűncselekmény elkövetését bizonyító számlákat, szállítóleveleket, könyvelési anyagokat, bélyegzőket - áll a közleményben.

A bűnszervezet vezetőjénél végzett házkutatáskor - annak ellenére, hogy hivatalosan nem volt köze a cégekhez - megtalálták a szervezet tevékenységéhez kapcsolódó szállítóleveleket, eredeti céges iratokat, emellett több tekercs, csokoládék felcímkézéséhez használható magyar nyelvű matricát is lefoglaltak.

A bűnszervezet egyik tagja 1,6 milliárd forintot próbált meg eltüntetni a bankszámlájáról, a pénzügyi nyomozók azonban megakadályozták a pénz továbbutalását, és további 2,5 milliárd forint értékben foglaltak le járműveket, ingatlanokat, illetve zároltak követelést.

A Pest megyei férfit, a raktáráruházak tulajdonosait és további hét társukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat - közölte a NAV.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.