Ellenőrzés-sorozat

Változott a fémtörvény: három illegális telepet számolt fel a NAV

A pénzügyőrök 3 különböző Pest megyei helyszínen (Dabason, Gyömrőn és Mikebudán) eddig több mint 5 millió forint értékű, 74 tonna fémhulladékot foglaltak le és szállítottak el. A várható büntetés: 17 millió forint.

2014.03.14 08:58ma.hu
Forrás: NAV

A NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága 2014 márciusában átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett Budapesten és Pest megyében a fémtörvény március 1-jei változása miatt. Az akció elején három illegális fémtelep bukott meg, ahol a pénzügyőrök összesen 74 tonna fémhulladékot foglaltak le.

Az akció során a vámhatóság különös figyelmet fordít a fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodóknál az új szabályok betartásának ellenőrzésére, valamint az illegális fémkereskedelem visszaszorítására, a magánszemélyek által saját ingatlanukon tárolható fémekre vonatkozó mennyiségi korlátok helyszíni ellenőrzésére, az érzékeny anyagok leadására és értékesítésére, illetve a fémhulladék értékesítésére vonatkozó előzetes bejelentési, átvételi és jóváhagyási kötelezettség teljesülésére.

A jogszabályváltozás és az ennek érdekében elrendelt akciósorozat célja többek között a természetes személyeket is érintő szigorítással a lopások megakadályozása, azok eredményes felderítése, valamint a kulturális javakban, a köz- és magántulajdonban okozott károk és az adóelkerülés megelőzése.

Az ellenőrzéseknek már eredménye is van, mivel a pénzügyőrök 3 különböző pest megyei helyszínen (Dabason, Gyömrőn és Mikebudán) eddig több mint 5 millió forint értékű, 74 tonna fémhulladékot (köztük különféle réz és alumínium kábeleket), valamint a különböző fémhulladékok mérésére szolgáló mérlegeket és megmunkálásához szükséges eszközöket foglaltak le és szállítottak el.

Az eljárások végén összesen több mint 17 millió forint pénzbírság kiszabása várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.