Őrizetbe vették

Fiktív számlákat értékesített

Őrizetbe vettek Kecskeméten egy férfit, aki fizetésképtelen cégeket vett át, majd azok nevében nagy mennyiségű fiktív számlát állított ki és azokat értékesítette.

2014.02.26 09:47MTI
freedigitalphotos.net

Barnáné Horváth Melinda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte: a férfinél tartott házkutatás során a pénzügyi nyomozók egy jól elrejtett nejlonszatyorban több mint 1 milliárd forint bruttó összegről kiállított fiktív számlákat találtak.

A számlákat befogadó társaságok között volt kecskeméti, jakabszállási, kerekegyházi, budapesti, gyulai, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyei társaság is.

Az 57 éves kecskeméti férfi már több ügyben a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került, ezért a nyomozást kiterjesztették. Kiderült, hogy 26 fizetésképtelen helyzetben lévő gazdasági társaságot vett át. A férfi a megszerzett, jellemzően korlátolt felelősségű társaságok nevében fiktív számlákat állított ki és azokat jutalékért értékesítette.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók és adóellenőrök két időpontban, 70 helyszínen jelentek meg. A "számlagyáros" egy kutyaház mögötti tárolóban elrejtve, egy nejlonszatyorban őrizte a "könyvelési anyagát".

A házkutatáskor innen kerültek elő a fiktív számlákat tartalmazó aktuális számlatömbök, a felhasznált bélyegzők, illetve több száz, még ki nem töltött számla. Az adóellenőrök az akció során megkezdték a fiktív számlákat befogadó cégek ellenőrzését is.

A pénzügyi nyomozók által beszerzett adatok alapján az ügyben újabb ellenőrzések elrendelése várható. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit jelentős értékre elkövetett adócsalás és költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az MTI kérdésére a sajtóreferens elmondta, hogy a férfit február elején vették őrizetbe, azóta több alkalommal tartottak nála házkutatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.