NAV

Adócsalási botrány: Vágó Gábor "Rambóként" folytatja a vizsgálatot

"Elhatároztam, hogy egyedül folytatom le ezt a vizsgálatot, mint Rambo", mert a kormány nem hajlandó a végére járni a NAV-botránynak - fogalmazott Vágó Gábor, aki szerint az áfacsalók évente és fejenként 250 ezer forinttal lopják meg az adófizetőket.

2014.02.14 12:25MTI
Forrás: MTI

Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő szerint a hatalom nem hajlandó érdemi ellenőrzést indítani az évi ezermilliárd forintos áfacsalási vádak ügyében, ezért elhatározta: egyedül folytatja a vizsgálatot.

Az ellenzéki politikus erről pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, ahol megszólalt az adócsalási vádat eredetileg megfogalmazó Horváth András volt NAV-dolgozó is.

"Elhatároztam, hogy egyedül folytatom le ezt a vizsgálatot, mint Rambo", mert a kormány nem hajlandó a végére járni a NAV-botránynak - fogalmazott Vágó Gábor, aki szerint az áfacsalók évente és fejenként 250 ezer forinttal lopják meg az adófizetőket.

Az LMP-ből korábban kilépett, de a párt frakciójához tartozó politikus hangsúlyozta, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eddigi válaszaiból kiderül, hogy hiányos az áfaregisztráltak ellenőrzése, emiatt pedig több százmilliárd hagyja el ellenőrizetlenül az országot. Vágó Gábor ez alapján közölte, újabb kérdésekkel fordul a tárcavezetőhöz annak kiderítésére, milyen lehetőségek vannak az érintettek szigorúbb, akár 95 százalékos ellenőrzésére, illetve az adóhatósságnál miért szüntették meg a kiemelt ügyek igazgatóságát.

Horváth András kontrasztosnak nevezte, hogy míg a 250 millió forintot eltitkoló Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselővel szemben szinte azonnal megindult a vizsgálat, addig az évi ezermilliárd forintos kárt okozó áfacsalások ügyében nem keresi a hatalom a felelősöket. Megjegyezte, a feljelentése nyomán hivatali visszaélés ügyében elindult vizsgálat csupán az általa megfogalmazottak nagyon kis részét érinti.

Szólt arról is, állításai igazolásaként értékeli, hogy az adóhatóság személyére hivatkozva nem fizette ki a NAV-dolgozók idei jutalmait. Horváth András igazságtalannak tartja ezt a lépést, mert szerinte az adóhivatal dolgozóinak többsége becsületesen végzi munkáját és nagy szüksége lenne a jutalomra. Horváth András emellett a sajtóban megjelent találgatásokra célozva azt kérdezte, a NAV vezetői kaptak-e jutalmat.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt állította, nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amelyhez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Az Országgyűlés tavaly december 17-én döntött arról, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel. A vizsgálóbizottság létrehozását az LMP és a független Ángyán József indítványozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.