20 százalék lehet a mulasztási bírság

December 20. az adófeltöltés határideje

December 20. az adófeltöltési kötelezettség határideje; az idén először az innovációs járulékot is fel kell tölteni - hívja fel a figyelmet a PwC.

2012.12.14 07:42MTI

A tanácsadó cég hírlevelében ismerteti: a beszámolójukat a naptári év alapján készítő vállalkozásoknak december 20-i hatállyal kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2012-ben már megfizetett társaságiadó-, iparűzésiadó-előlegeket, valamint az innovációs járulékot.

A társaságiadó-előleg kiegészítésére, feltöltésre azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot.

A társaságiadóelőleg-kiegészítés bevallását 2012-ben a 1201-es nyomtatványon kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ha a társaságnak más adónemről is 1201-es bevallást kell benyújtania december 20-i határidővel, akkor az eltérő bevallási időszak miatt a különböző adónemek bevallását nem lehet összevonni, a társaságiadó-előleg kiegészítését külön nyomtatványon kell bevallani.

Az idén a megváltozott veszteségelhatárolási szabályok miatt - a veszteség 2012-től csak a pozitív adóalap 50 százalékáig használható fel - feltöltési kötelezettségük keletkezhet azoknak a társaságoknak is, amelyek az ezt megelőző években az adóalapjukat a veszteség felhasználásával nullára csökkenthették - figyelmeztet a PwC.

Az előző évhez hasonlóan 2012-ben is bevallást kell tenni az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fővárosi önkormányzat részére a 2012-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget. Azon vállalatoknak, amelyek több önkormányzati telephellyel rendelkeznek, minden önkormányzatnál külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek.

Továbbra is a társaságiadóelőleg-kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk az iparűzésiadó-feltöltési kötelezettséggel. A korábban említett értékhatár és így a mentesülés ugyanúgy érvényes az iparűzési adóban, mint a társasági adóban.

Egy évközi törvénymódosítás következtében az innovációs járulék is feltöltési kötelezettség alá esik ez évtől. A 2012-ben befizetett járulékokat december 20-i hatállyal az éves várható innovációs járulék összegére kell kiegészíteni. A járulék kiegészítését szintén a 1201-es nyomtatványon kell megtenni.

A bírságra vonatkozó szabályozás nem változott, vagyis ha a 2012. december 20-ig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozásnak a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetnie, már egynapos mulasztás esetén is - olvasható a hírlevélben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.